'Uit 1 dag zonnestralen kan de hele wereldbevolking 720 jaar energie halen.'
In het verlengde van mijn bezoek aan de tentoonstelling rond het mijnverleden in Houthalen en Limburg bracht ik ook een bezoek aan GreenVille. Daar waar ik eerst met DE energiebron van de vorige eeuw in contact kwam, stond ik nu te midden van ecologische vooruitgang en massa's nieuwe energiebronnen.
Op die nieuwe energiebronnen kom ik later terug, iets anders wat me opviel was de term 'consuminderen', een term ontstaan uit het woord consumeren. Door een simpele woordspeling maakt men de mensen ervan bewust dat het consumeren, het aanschaffen en kopen van voedingswaren en andere benodigdheden, een nadelige invloed heeft op het milieu en de aanwezige energiebronnen. Door te term consuminderen te gebruiken wil men de mensen er zich bewust van maken dat we door bewuster aan te kopen een steentje bijdragen aan een gezonder milieu.
Maar wat is GreenVille nu eigenlijk? Wat wil het betekenen?
Greenville bestaat uit drie dingen, het is:
- een All-in bedrijvencentrum voor groene bedrijven en organisaties;
- een bezoekerscentrum voor groepen en toevallige passanten;
- een cleantech-aanspreekpunt voor Limburgse bedrijven.
Cleantech staat voor 'schone' technologieën, mijn wil het aanspreekpunt zijn van Limburgse bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling en de uitrol van schone/ecologische technologieën.
Wat me het meest in het oog sprong was de 'kaart van ENEROPA', de kaart van Europa hertekend op basis van lokale mogelijkheden voor hernieuwbare energie. Dit met de volgende doelstellingen; Europa wil tegen 2050 100% hernieuwbare energie + 80% minder uitstoot door een mix van: - windenergie (36%)
- zonne-energie (29%)
- waterkracht (17%) (Waterkracht is de naam voor energie die wordt ontleend aan water, hetzij door gebruik te maken van een hoogteverschil hetzij door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water.)
- biomassa (15%) (verzamelnaam voor diverse stoffen en materialen van dierlijke en plantaardige oorsprong, die gebruikt worden voor energieopwekking (warmte, elektriciteit en motorbrandstof))
- gothermie (3%) (Aardwarmte of geothermie is energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs, in Nederland en België is deze techniek in opkomst, met name voor de temperatuurregeling in gebouwen en kassen.)
Dit hele idee wordt mee ondersteund door 'Vlaanderen in actie' (ViA), dit is het toekomstproject voor Vlaanderen.
Vlaanderen wil tegen 2020 uitmunten als een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving. Men wil dit bereik door onder andere het project 'materiaalscan'. Via dit project wil men kmo's (kleine of middelgrote ondernemingen) helpen om materialen duurzamer in te kunnen zetten. Dit vanuit de gedachte en de bewustmaking dat de grondstoffen alsmaar schaarser en duurder zullen worden.
Nog zo een project is 'Materiaalbeheer in de bouwsector';
De
bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40 % van de wereldwijde
broeikasgasemissies en van het grondstoffengebruik. Architecten,
aannemers, bouwheren en materiaalproducenten kiezen in een bouwproject
dus het best voor milieuvriendelijke materialen.
De doelstellingen:
De doelstellingen:
- de
Vlaamse overheid wil beslissingsnemers (architecten, aannemers,
bouwheren, materiaalproducenten, …) objectieve informatie verschaffen
over de invloed van hun materiaalkeuze op het milieu;
- de Vlaamse overheid zal een objectief instrument ontwikkelen om te meten hoe materiaalefficiënt een gebouw is. Dat kan onder andere gebruikt worden in maatstaven voor (overheids)gebouwen en reglementen voor bouwwedstrijden.
- de Vlaamse overheid zal een objectief instrument ontwikkelen om te meten hoe materiaalefficiënt een gebouw is. Dat kan onder andere gebruikt worden in maatstaven voor (overheids)gebouwen en reglementen voor bouwwedstrijden.
Duurzaam bouwen?
Als laatste namen we plaats in een soort tunnel waarin alle mogelijkheden aangaande duurzaam bouwen waren uitgestald. Van isolatie tot vloer- en wandbekleding, van dakbedekking tot zonnepanelen, alles hing in kleine blokjes tentoongesteld. Het geeft een zeer goed beeld van de vele mogelijkheden die er zijn en van de alsmaar meer ecologisch ontwikkelde materialen.
Een bezoek aan GreenVille is zeker een goede tip voor de lessen PAV, aangezien de problematiek die hier aangekaart wordt iets is waar leerlingen zich bewust van moeten zijn. Er zijn meer en meer mogelijkheden die het milieu ten goede komen maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Door de leerlingen zich er bewust van te laten worden kunnen zij ook bijdragen tot de doelstellingen die men wil bereiken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten